Preskoči na vsebina

Parabeni

Parabeni so družina sestavin, ki se uporabljajo kot konzervansi v izdelkih za osebno nego. Izraz »paraben« se nanaša na številne, medsebojno nekoliko različne oblike parabenov, od katerih jih je nekaj mogoče najti v naravi.

Dekle-nanaša-sredstvo-za-nego-kože-na-obraz

Za ohranjanje izdelkov za osebno nego v dobrem stanju uporabljamo konzervanse: brez njih bi jih lahko pokvarile bakterije, kvasovke in plesni. Pri izbiri sestavine konzervansov smo previdni, pri čemer se osredotočamo na varnost in učinkovitost.

Varnost je naša prednostna naloga. Oblasti po vsem svetu podpirajo uporabo nekaterih vrst parabenov kot konzervansov za izdelke za osebno nego. Najpogostejši parabeni, ki jih uporabljamo, so metil- in etil-parabeni. V nekaterih izdelkih uporabljamo druge vrste parabenov – buti in propil parabene. Izo-parabenov ne uporabljamo. Parabeni, ki jih uporabljamo, so varni in pomagajo ohranjati naše izdelke v dobrem stanju.

Vemo, da nekateri raje uporabljajo izdelke brez parabenov ali brez določenih vrst parabenov, zato ponujamo tudi alternative.

Odgovori na vaša vprašanja

So parabeni varni?

Da. Uporabljamo omejeno število parabenov, ki so znanstveno dokazano varni za uporabo v izdelkih za osebno nego. Povečujejo varnost in rok uporabnosti izdelkov s preprečevanjem bakterij, kvasovk in plesni. Brez konzervansov, kot so parabeni, bi lahko izdelki začeli neprijetno dišati, spremenili barvo ali začeli plesneti.

Lastne raziskave družbe Unilever in naše stalno ocenjevanje dela drugih znanstvenikov kaže, da je način uporabe parabenov varen. Tudi večji mednarodni organi podpirajo njihovo uporabo v kozmetiki in izdelkih za osebno nego, vključno z ameriško upravo za hrano in zdravila in znanstvenim odborom Evropske komisije za varnost potrošnikov.

Mediji včasih poročajo, da lahko parabeni povzročijo raka, saj delujejo podobno kot estrogen in motijo ​​hormonsko ravnovesje. Temu regulativni organi in vodilni znanstveniki oporekajo, ker za to ni verodostojnih dokazov. Čeprav imajo parabeni estrogeno delovanje, so namreč tisočkrat manj aktivni od samega estrogena.

Kateri izdelki Unilever vsebujejo parabene?

V izdelkih za osebno nego uporabljamo omejeno število parabenov kot konzervansov, saj so ena redkih skupin antibakterijskih in protiglivičnih sestavin, za katere so regulatorji po vsem svetu dokazali, da so varne. Kadarkoli v izdelek vključimo parabene ali druge konzervanse, jih navedemo na embalaži izdelka. Ker se zavedamo, da se jim nekateri raje izognejo, ponujamo tudi alternativne izdelke.

»FDA verjame, da trenutno ni razloga, da bi bili potrošniki zaskrbljeni zaradi uporabe kozmetičnih izdelkov, ki vsebujejo parabene.«

Ameriška uprava za hrano in zdravila
Back to top