Preskoči na vsebina

Odgovori na vaša vprašanja o sestavinah

Pogosto dobimo vprašanja o sestavinah, ki jih uporabljamo v naših izdelkih. Navsezadnje je povsem naravno skrbeti o izdelkih, ki jih uporabljate doma in nanašate na svoje telo.

Zavezani smo k zagotavljanju odgovorov zakaj uporabljamo določene sestavine, čemu služijo in ali so varne.

A person using a deodorant

Aluminijeve soli

Aluminijeve soli se že več kot pol stoletja uporabljajo kot aktivna sestavina v sredstvih proti potenju za nadzor znoja in posledičnega telesnega vonja. Pravzaprav tradicionalna uporaba aluminija za boj proti telesnemu vonju sega več sto let v preteklost v regije, kot so Evropa, Mehika, Tajska in Azija. Danes aluminijeve soli pomagajo milijonom ljudi po vsem svetu, da se počutijo in dišijo sveže ter so bolj samozavestni.

Unilever employees in a laboratory

Nadzor nečistoč

V nekaterih izdelkih se lahko pojavijo rahle nečistoče (znane kot „sledi“ ali „onesnaževalci v sledovih“) – bodisi zato, ker so naravno prisotne v surovinah, bodisi zato, ker nastanejo med proizvodnim procesom.

Children brushing their teeth

Fluorid

Imeti močne, zdrave zobe in dlesni je bistvenega pomena za zdravje in dobro počutje ljudi. Redno ščetkanje zob z zobno pasto, ki vsebuje fluorid, pomaga preprečevati karies in izboljšuje ustno higieno.

A person washing their hair

Donorji formaldehida

Za ohranjanje izdelkov za dom in osebno nego v dobrem stanju uporabljamo konzervanse: brez njih bi jih lahko pokvarile bakterije, kvasovke in plesni.

Ženska-vonja-neoznačeno-stekleničko-detergenta

Dišave

Mnogi ljudje radi uporabljajo dišavne izdelke. Za njihovo proizvodnjo uporabljamo samo visokokakovostne sestavine, ki ustrezajo svetovnim standardom Mednarodnega združenja za raziskovanje dišav (IFRA).

A person washing their hands with soap

Metilizotiazolinon (MI)

Za ohranjanje izdelkov za dom in osebno nego v dobrem stanju uporabljamo konzervanse: brez njih bi jih lahko pokvarile bakterije, kvasovke in plesni.


Recycling plant in brazil

Mikroplastika

Mikroplastika so drobni koščki plastike, ki lahko končajo v oceanih in potencialno škodujejo okolju. Večina mikroplastike izvira iz razgradnje večjih kosov plastike v oceanih, nekaj pa jih lahko nastane zaradi uporabe mikroplastike v potrošniških in industrijskih izdelkih.

A person wiping their face

Parabeni

Parabeni so družina sestavin, ki se uporabljajo kot konzervansi v izdelkih za osebno nego. Izraz »paraben« se nanaša na številne, medsebojno nekoliko različne oblike parabenov, od katerih jih je nekaj mogoče najti v naravi.

A mother and baby

Vazelin

Petrolatum, bolj znan kot vazelin, se pogosto uporablja v kozmetičnih izdelkih in izdelkih za osebno nego ter ima edinstveno vlažilno sposobnost za razliko od mnogih drugih mazil in krem.

A mother with a child

Fenoksietanol

O fenoxietanol é um líquido transparente e incolor com um odor leve a rosas, que ocorre na natureza, mas que é mais comum na sua forma sintética. É um dos conservantes mais comuns usados em produtos de cuidados pessoais.

Plastic scrub beads

Plastične kroglice v čistilih

Leta 2014 smo prenehali uporabljati plastične kroglice v čistilih kot odgovor na zaskrbljenost glede kopičenja mikroplastike v oceanih in jezerih.

Ruke koje utrljavaju kremu

Konzervansi

Konzervansi pomagajo ohranjati stvari sveže, oz. jih konzervirati. Konzervanse uporabljamo za zaščito naših izdelkov pred bakterijami, kvasovkami in plesnimi. Brez njih bi lahko naši izdelki začeli neprijetno dišati, spreminjati barvo ali plesneti.

A person washing their hair

Silikoni

Veliko stvari, za katere ljudje pravijo, da so jim všeč pri izdelkih za osebno nego – od svilnatega učinka balzamov za lase do gladkega otipa deodorantov s kroglico – omogočajo silikoni.

A person cleaning their kitchen

Natrijev hipoklorit

Natrijev hipoklorit se uporablja v naših izdelkih za gospodinjstvo, ker je močno in hitro delujoče razkužilo, ki se bori proti širokemu spektru mikroorganizmov, vključno z bakterijami in virusi.

A child showing soap on his hands

Triklosan in triklokarban

Z uporabo v zobnih pastah, ustnih vodicah, milih, deodorantih in čistilnih izdelkih te antibakterijske sestavine pomagajo ohranjati zdravo telo in čiste domove.

Bottle of talcum powder with some powder on yellow surface

Smukec

Smukec je naravno prisoten mineral, ki se uporablja samostojno kot smukec v prahu in kot sestavina v naboru izdelkov za lepoto in osebno nego.

Small pile of white powder

Titanov dioksid

Titanov dioksid je bel prah, pridobljen iz naravnih mineralov. Včasih poimenovan TiO2, titanovo belilo ali CI 77891, se že vrsto let uporablja v različnih izdelkih, vključno s hrano, farmacevtskimi izdelki in kozmetiko. V živilih se titanov dioksid običajno imenuje E171.

Back to top