Preskoči na vsebina

Plastične kroglice v čistilih

Leta 2014 smo prenehali uporabljati plastične kroglice v čistilih kot odgovor na zaskrbljenost glede kopičenja mikroplastike v oceanih in jezerih.

Bele-plastične-mikro-kroglice

Prej smo jih uporabljali v nekaterih naših izdelkih za piling. Zdaj v sredstvih za piling uporabljamo alternativne sestavine, kar ljudem omogoča, da so prepričani, da čistila za obraz in telo Unilever, ki jih uporabljajo, ne prispevajo h kopičenju mikroplastike v svetovnih oceanih.

Katere so alternative plastičnim kroglicam v čistilih?

Zdaj uporabljamo alternativne sestavine za piling, kot so marelična jedrca, koruzni zdrob, mlet plovec, silicijev dioksid in orehove lupine.
Od kod mikroplastika v oceanih?

Mikroplastika prihaja iz različnih virov, vključno z razgradnjo večjih plastičnih materialov v vodi, odpadanjem sintetičnih vlaken s tekstila med pranjem oblačil v gospodinjstvu in iz majhnih plastičnih kroglic, ki se uporabljajo v vrsti potrošniških in industrijskih izdelkov. Vpliv izdelkov za osebno nego na raven mikroplastike naj bi bil zelo majhen.

Zakaj je družba Unilever v preteklosti uporabljala plastične kroglice v čistilih?

Plastične kroglice za piling so bile prej uporabljane v omejenem številu izdelkov za osebno nego, kot so čistila za obraz, mila, geli za prhanje in sredstva za umivanje telesa. Uporabljali smo jih, ker lahko nežno odmašijo pore in odstranijo odmrle celice s površine kože. Mnogi ljudje so uživali v poživljajočem občutku, ki so ga nudile kroglice, ki so bile običajno narejene iz polietilena.

So plastične čistilne kroglice varne?

Ocene varnosti so pokazale, da je polietilen – plastika, ki se je v preteklosti uporabljala v naših čistilnih kroglicah – varen za ljudi in pri koncentracijah, ki so običajno v okolju, ni opaziti nobenega učinka.

»Do danes se je odvilo več opaznih zgodb o uspehu – Unilever je utrl pot z obljubo, da bo do leta 2015 postopoma opustil vse mikrokroglice.«

Tanya Cox, Uradnica za plastiko v morju, Fauna & Flora International. Vir: Svet za izdelke za osebno nego
Back to top