Preskoči na vsebina

Silikoni

Veliko stvari, za katere ljudje pravijo, da so jim všeč pri izdelkih za osebno nego – od svilnatega učinka balzamov za lase do gladkega otipa deodorantov s kroglico – omogočajo silikoni.

Ženska-si-umiva-lase-s-šamponom

Silikone uporabljamo v številnih izdelkih za osebno nego, vključno s šamponi vrste »vse v enem«, balzami za lase in izdelki za oblikovanje las, vlažilci, sredstvi za zaščito kože in sredstvi proti potenju, ker so zelo učinkoviti pri negi kože in las. Silikone uporabljamo tudi v izdelkih za nego doma.

Čeprav so silikoni umetna sestavina, so v resnici pridobljeni iz naravnega elementa, imenovanega silicij, ki sestavlja več kot četrtino zemeljske skorje. Ta element se običajno pojavlja v spojini s kisikom, s katerim tvori običajni plažni pesek (silicijev dioksid). Uporabljamo samo silikone, katerih varnost je bila strogo preverjena, in te ocene nenehno posodabljamo z najnovejšimi znanstvenimi ugotovitvami.

Odgovori na vaša vprašanja

Katere silikone uporablja Unilever?

Obstaja več kot 2000 različnih oblik silikonov, vključno s trdnimi snovmi, tekočinami, gostimi pastami, mazivi, olji in gumo. Najpogostejša silikona, ki ju uporabljamo v izdelkih za osebno nego, sta dimetikon in dimetikonol. Najpogosteje uporabljeni silikoni v izdelkih za gospodinjstvo so polidimetilsiloksani.

Zakaj se silikoni pogosto uporabljajo v izdelkih za lase?

Zaradi silikona so lasje gladki, mehki in navlaženi. Prav tako poskrbijo, da so lasje čistejši in lažji za česanje, saj zmanjšajo trenje.

Zakaj je pri nekaterih izdelkih za lase navedeno, da ne vsebujejo silikonov?

Silikoni se uporabljajo v številnih šamponih in balzamih, da naredijo lase živahne, sijoče in jih je enostavno razčesati. Vendar nekateri ljudje raje uporabljajo izdelke brez silikonov, ki so morda bolj prilagojeni njihovemu tipu las in ne dajejo občutka, da so njihovi lasje »obteženi«. Šamponi in balzami, ki lasem dajejo volumen, lahko vsebujejo malo ali nič silikona. Naša družba izdeluje nekatere izdelke za nego las brez silikona, kar je pogosto navedeno tudi na embalaži, saj ljudem pomaga pri izbiri izdelkov, ki so jim všeč.

Ali se silikoni uporabljajo v izdelkih za gospodinjstvo?

Silikoni se uporabljajo v izdelkih Unilever za gospodinjstvo, kot so detergenti za pranje perila in balzami za tkanine, nekatera čistila za stranišča, čistilne kreme, razpršila in geli za strojno pomivanje posode. Silikoni, ki se uporabljajo v izdelkih za gospodinjstvo, običajno delujejo kot sestavine proti penjenju.

So silikoni varni za ljudi?

Silikoni, ki jih uporabljamo, so bili strogo preverjeni in so varni za uporabo v izdelkih za dom in osebno nego. Dimetikon, eden najbolj razširjenih silikonov, je v ZDA odobrila Ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA).

So silikoni varni za okolje?

Pozorno spremljamo znanstveno razpravo o okoljski usodi silikonov. Obstajajo domneve, da se določeni silikoni kopičijo v vodnih usedlinah in vplivajo na vodna bitja. Vendar pa so študije pokazale, da imajo silikoni majhen vpliv na ribe in druge vodne organizme, ki živijo v usedlinah, kot so črvi ali ličinke žuželk.

Raziskave kažejo, da se silikoni, ki se v vodi ne razgradijo, odstranijo med procesi čiščenja odpadne vode. Tako kot pri vseh sestavinah, ki jih uporabljamo v izdelkih za dom in osebno nego, vedno spremljamo nove znanstvene raziskave in zakonodajni razvoj. Če so na voljo kakršni koli novi podatki, jih ovrednotimo. Če ti podatki spremenijo našo prejšnjo oceno tveganja, vedno ukrepamo.

Kako vem, ali izdelek vsebuje silikone?

Sestavine, ki jih vsebujejo izdelki za osebno nego, so navedene na embalaži.

»Proizvajalci silikonov so izvedli več kot 1000 študij, da bi ocenili varnost silikonov pri delavcih, potrošnikih, okolju in proizvodnih procesih. Rezultati teh nenehnih raziskav in testiranj dokazujejo varnost silikonov pri njihovi raznoliki in pomembni uporabi.«

Središče za okolje, zdravje in varnost pri uporabi silikonov, ZDA
Back to top